De Loire is de streek van de mooiste kastelen en wijnen

Door de rivier te volgen, kun je de kastelen aan de Loire ontdekken: bouwwerken uit de Renaissance, middeleeuwse vestingen, al het gebouwde erfgoed langs de Loire staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Door de charme van de Loire, kozen velen koningen, kunstenaars en vooraanstaande lui er voor hun woonplaats aan de oevers van de Loire te bouwen. Elk van deze monumenten heeft een mooie geschiedenis te vertellen.

Architectonische erfgoed dat opgaat in de natuur

De tufkrijt en de leisteen geven vele nuances aan de luxueuze gebouwen en kastelen die de oevers van de Loire sieren. Zijn grillige koers, die door vele trekvogels wordt gevolgd, is een natuurlijk decor voor de uitzonderlijk mooie kastelen.

Natuurreservaat voor tropische planten

De Loire is beurtelings kalm en wild en het rivierbed wordt steeds opnieuw uitgeslepen, met groene eilanden en bewegende zandbanken. De tropische flora heeft zelfs haar kleur aan de rivier gegeven. Zandbanken die door de zon worden verwarmd, een ideale ligging, zaden die door boten, de wind en vogels worden aangevoerd: meer was er niet voor nodig om tropische plantensoorten uit Amerika en Afrika langs de Loire te laten bloeien. De kleine haven Candes Saint Martin, beroemd vanwege de abdij, is een ideale plaats om deze tropische platensoorten te bekijken.

Vogels en bevers

Leuk, wild en… houthakkers, de bevers eigenen zich de rivier beetje bij beetje weer toe sinds ze 25 jaar geleden zijn ingevoerd. Deze aardige knaagdieren leven op het eiland de la Folie in Chaumont sur Loire. De talloze veranderingen van de rivier trekken eveneens een uitzonderlijke variëteit aan vogels aan. In Chaumont of in Amboise kun je in traditionele boten de vogels en zoogdieren observeren bij dageraad of als het schemert.

Fietsvakantie

De Loire is ook een gebied bij uitstek om te fietsen. Meer dan 630 km aan bewegwijzerde fietspaden zijn er aangelegd. Actieve vakantiegangers fietsen door een gevarieerd landschap met wijngaarden en schilderachtige rivieroevers.

“La Loire à Vélo” is bovendien deel van een grotere visie op het fietstoerisme: de Europese rivierenfietsroute “EuroVelo 6” moet de Atlantische Oceaan met de Zwarte Zee verbinden. Daarbij gaat het om totaal 3.600 km door Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Slowakije, Hongarije, Servië, Kroatië, Bulgarije en Roemenië.

Wijn

Door relatief veel zon en warmte, en natuurlijk de kalkrijke bodem, staat de Loirestreek ook bekend om zijn goede wijnen. Bekend is de “cremeux de Saumur” ; een speciale mousserende wijn die het proberen meer dan waard is. Ook de “Rosé d’Anjou” is verrukkelijk.

Lees verder

Samen op zoek naar jouw droomvakantie?

Wij helpen jouw graag met het organiseren van jouw reis. Vul je gegevens in en wij bellen jouw terug!

Reistips en inspiratie voor je vakantie

De Loire wacht op je! onze campings in deze regio

Ontdek andere populaire bestemmingen